Du er snart nyuddannet

Der er mange ting du skal have styr på, når du nærmer dig afslutningen af din uddannelse. Herunder kan du læse, hvordan du skal forholde dig til a-kassen og hvordan vi kan hjælpe dig med jobsøgningen. 

For nyuddannede er det ekstra vigtigt at være medlem af en a-kasse. Det er nemlig helt almindeligt, at du som nyuddannet vil opleve en kort ledighedsperiode, før du bliver ansat i dit første job. Indenfor skoleområdet bliver flest ansat pr. august måned, da det er der skolerne starter op igen efter en sommerferie. 

Husk 2 ugers fristen

Er du snart færdig med din uddannelse og er du ikke medlem af en a-kasse,  har du 2 uger fra du har bestået den sidste eksamen, til at melde dig ind som nyuddannet i a-kassen. Glemmer du at melde dig ind indenfor  2 ugers fristen, vil du først kunne få dagpenge når du har været medlem af a-kassen i et år og samtidigt haft en lønindkomst på 243.996 kr.(2021) indenfor de sidste 3 år. 

Er du allerede studiemedlem af Lærernes a-kasse, skal du skifte status til nyuddannet så snart du er færdig med din uddannelse. Læs mere om dagpenge som nyuddannet.

Studiemedlemmer skal skifte status

Hvis du allerede er gratis studiemedlem af Lærernes a-kasse, skal du skifte status til nyuddannet når du har bestået den sidste eksamen. Gør det senest 2 uger efter, du har afsluttet din sidste eksamen og modtaget din afsluttende karakter. 

Du får ro omkring dine dagpenge

Hvis du som nyuddannet er ledig i en periode, er det os i a-kassen, der udbetaler dine dagpenge. Det er også os, der vejleder dig i de regler, du skal overholde for at have ret til at modtage dagpenge.  

Når der er ro og tryghed omkring dine dagpenge, kan du fokusere på din vigtigste opgave: At finde et job, hvor dine kompetencer kommer i spil, og du får erfaringer med dit fag.

Læs mere om, hvordan du som nyuddannet søger dagpenge.

Studiejob påvirker dine dagpenge

Har du et studiejob, mens du studerer, skal du være opmærksom på de muligheder og regler, der gælder i forhold til at kunne få dagpenge, når du afslutter din uddannelse. 

Hvis du ikke ønsker at beholde dit studiejob, når du er blevet færdig med din uddannelse, er det meget vigtigt at du har sagt op og haft din sidste arbejdsdag inden du er til din sidste eksamen. Siger du først dit job op, eller arbejder du efter du er blevet færdig med din uddannelse, risikerer du at få en karantæne på 3 uger, det betyder at du ikke vil få dagpenge i 3 uger. 

Hvis du har et studiejob, som du gerne vil beholde, har du måske mulighed for at få supplerende dagpenge. Det betyder at de timer du arbejder, bliver modregnet dine dagpenge. Der er dog nogle regler for,  hvornår man kan få supplerende dagpenge. Du må for eksemplet ikke være bundet af et opsigelsesvarsel i din kontrakt, har du et opsigelsesvarsel skal arbejdsgiver underskrive en frigørelseskontrakt og du skal stdaigvæk søge stillinger, kommer til møder på jobcentret og hos os. Læs mere om studiejob og supplerende dagpenge

Få hjælp til jobsøgningen

Som nyuddannet og ledig står vores job- og karriekonsulenter  lar til at hjælpe dig med at lande dit første job.

Sammen får I styr på din jobsøgningsstrategi. De kan også hjælpe dig med at finde dine kernekompetencer, så du sælger dig bedst som nydannet. Og de er altid klar til at give feedback på dit CV eller ansøgning.

Under punktet Jobsøgning, har vi samlet en række relevante emner, som du kan benytte dig af, når du skal søge job. Her kan du blandt andet se eksempler på CV’er og ansøgninger, læse og se en film om hvad arbejdsgiveren kigger efter når han ansætter.  

I løbet af året afholder vi forskellige møder, workshops og temadage som du gratis kan deltage i. Find de aktuelle arrangementer hér og hér.    

Og husk at du altid, er velkommen til at ringe eller skrive til os, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp. 

Skal du læse videre? 

  • Har du lige afsluttet en professionsuddannelse, og har søgt om optagelse på en kandidatuddannelse, skal du stadigvæk huske at skifte status til nyuddannet. Det skal du gøre inden for de første 2 uger efter din eksamen.
  • Så snart du får besked om at du er optaget på en kandidatuddannelse, så kontakt os på 7010 0018 eller send os en besked
  • Du har måske mulighed for at blive kontingentfritaget, mens du læser. Ansøg om det hér

Har du mindre end 2 måneder tilbage?

Er du endnu ikke medlem af Lærernes a-kasse eller en anden a-kasse, og er der mindre end 2 måneder til du afslutter din uddannelse, så bestil info fra os. Så sender vi dig en mail, når det er ved at være tid til at du skal melde dig ind som nyuddannet. Bestil info hér. Du har nemlig kun 2 uger til at melde dig ind som nyuddannet, derfor er det vigtigt at du husker 2 ugers fristen.  

Har du mellem 2 eller 11 måneder tilbage?

Er du ikke medlem af a-kassen og er der 2 eller 11 måneder til du afslutter din uddannelse? Så anbefaler vi at du melder dig ind som gratis studiemedlem. Så har du gratis adgang til online kurser og velkommen til at deltage i alle de arrangementer og workshops vi afholder. Og vores job- og karrierekonsulenter er klar til at hjælpe dig, så snart du begynder på jobjagten. 

Læs mere om vores tilbud til studiemedlemmer.

Er du medlem af en anden a-kasse og vil overflyttes til os? 

Afslutter du en uddannelse indenfor et af vores områder, har du altid mulighed for at blive overlfyttet til os. Det eneste du skal gøre, er at melde dig ind. Så kontakter vi din nuværende a-kasse og sørger for at du bliver overflyttet til os.