Jobsamtalen

Når du først er blevet indkaldt til en samtale, er du allerede et skridt nærmere jobbet. Arbejdsgiveren er blevet interesseret i dig på baggrund af din ansøgning. Måske har du ringet til arbejdspladsen eller besøgt den og har på den måde gjort dig positivt bemærket. Hér følger et par gode råd til, hvordan du bl.a. forbereder dig til samtalen.

Før samtalen

Formålet med jobsamtalen er, at du sammen med arbejdsgiveren skal finde ud af, om du matcher jobbet, og om jobbet matcher dig. Det er altså også din mulighed for at finde ud af, om det er et job, der passer til dig. Vær opmærksom på, at et job, som måske ikke er dit ønskejob, kan være et skridt på vejen mod ønskejobbet. Og så er det nemmere at få job, når du er i job.

Det kan du forberede dig på inden samtalen:

Gå på nettet og læs alt, hvad du kan finde om arbejdspladsen, herunder mål og visioner
Hvis du kender nogen, der arbejder samme sted, er det en god idé at spørge vedkommende om arbejdspladsen. Hvordan er det f.eks. med kollegaer osv.
Skriv et par spørgsmål ned og tag dem med til samtalen
Forbered dig på at fortælle om dig selv:

Hvordan er du som kollega?
Hvad lægger du vægt på i forhold til samarbejde?
Hvad er dine stærke sider fagligt og personligt?
Hvad er dine svage sider (ting, du kan blive bedre til)?
Har du ”huller” i dit CV, skal du være forberedt på at gøre rede for dem
Du ved sikkert selv, hvor du har dine forcer. Ellers kan det være gavnligt at spørge personer i din omgangskreds om, hvordan de opfatter dig.

Sæt dig i arbejdsgivers sted: Hvad ville du spørge om?

Hvorfor er du lærer?
Er du god til teamarbejde?
Er du god til at arbejde selvstændigt?
Hvordan klarer du urolige elever?
Er du god til forældresamarbejde?
Hvordan tackler du konflikter?

Samtalen

Mød veludhvilet og velforberedt til samtalen. Sørg for at fremtræde, sådan som du ønsker at blive opfattet. Påklædning og kropssprog sender signaler og er derfor vigtige faktorer at være opmærksom på. Men først og fremmest skal du være dig selv.

Vær ikke bange for at fortælle om dine kompetencer. Det er meget vigtigt, at du gør det. Ansættelsesudvalget kender dig ikke i forvejen, så du er nødt til selv at gøre rede for, hvorfor du matcher jobbet.

Vær opmærksom på alle i ansættelsesudvalget og prøv at få øjenkontakt hele vejen rundt i løbet af samtalen.

Hvis du er meget nervøs, kan det lette presset, hvis du f.eks. siger: ”Jeg er nervøs, fordi samtalen betyder meget for mig”!

Tag gerne pen og papir med, så du kan skrive ting ned undervejs, som du vil vide mere om.

Ved samtalens afslutning kan du overveje, om du vil spørge til løn- og pensionsforhold. Du kan også spørge, hvor mange der er indkaldt til samtale, og om hvornår du kan forvente at høre fra arbejdsgiveren. Hvis du stadig er interesseret i jobbet, er det også en god idé at give udtryk for det.

Efter samtalen

Hvis du ikke får jobbet, kan du vælge at ringe til arbejdsgiveren og høre, hvad han har lagt vægt på hos den person, som blev ansat. Det kan give dig inspiration til fremtidig jobsøgning.

Du kan også få sparring hos os i forhold til jobsamtaler. Send os en besked, hvis du er interesseret i det. Så tager en af vores konsulenter kontakt til dig.