07.02.2018

Nyuddannet: Står du uden løn i vinterferien?

Som nyuddannet eller nyansat har du som regel ikke arbejdet længe nok til at være fuldt dækket økonomisk i ferierne. Derfor kan det være en god idé at undersøge muligheden for at få dagpenge, når skolerne holder lukket i vinterferien.

Er du ansat som lærer på en folkeskole eller på en fri-, grund- eller efterskole, skal du som regel holde 5 ugers ferie, der er fastlagt af skolen (kollektiv ferie).

Når du er nyuddannet eller nyansat har din arbejdsgiver ret til at trække dig i løn i de ferieuger, fordi du ikke har optjent ret til løn. Du får derfor et hul i din økonomi, hvis skolen holder kollektivt ferielukket i fx vinterferien.

Du har måske optjent feriepenge fra et studiejob eller andet job i 2016 til at dække noget af ferien, men højest sandsynligt ikke nok til alle 5 uger. Og måske har du slet ingen feriepenge.

Heldigvis kan du som medlem af Lærernes a-kasse få dagpenge, hvis du bliver trukket i løn på grund af en kollektiv ferielukning. Det gælder også, hvis du fx i 2016 har været på orlov uden løn eller i øvrigt har haft perioder uden optjening af ret til løn under ferie eller feriepenge.

Hvis du mangler løn til 1 eller 2 dage i vinterferien, kan du desværre ikke få dagpenge pga. reglen om mindste udbetaling. Du behøver derfor ikke foretage dig mere.

Sådan får du dagpenge i vinterferien

• Meld dig ledig på www.jobnet.dk den første dag uden løn fx mandag d. 12. februar i uge 7.

• Udfyld en ledighedserklæring.

.• Afmeld dig som ledig efter den sidste dag uden løn på www.jobnet.dk fx mandag d. 19. februar

• Indsend dagpengekort d. 21. februar, hvor dagpengeperioden slutter.

Hvis den kollektive vinterferie ikke ligger i uge 7, gælder nogle andre datoer end i eksemplet her. Det er derfor en god idé at være opmærksom på, hvornår din arbejdsplads holder kollektivt ferielukket, så du får meldt dig ledig på feriens første dag. 

For at du kan få dagpenge i vinterferien, skal du først have brugt alle dine feriepenge og eventuelle feriedagpenge, og du skal opfylde de betingelser, der gælder for ledige. Fx må du ikke rejse ud af landet i den periode, hvor du er meldt ledig. Du kan læse mere om kollektiv ferie her. 

Spørgsmål?

Vi holder åbent hele vinterferien og står klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål. Ring eller skriv til os, så svarer vi dig så hurtigt som muligt.

Vi ønsker alle en god vinterferie.