31.05.2018

Nye podcast om lærerfaget til dig

Stemmer fra skolen og Lærerdilemmaet sætter ny forskning, dygtige lærere og udfordringer på skemaet. Bag mikrofonen sidder Hanne Heunicke og Rikke Bundsgaard. De er begge læreruddannede og arbejder som henholdsvis lærer på Risbjergsskolen i Hvidovre og som adjunkt på læreruddannelsen i Jelling.

De to startede med at lave podcast i 2017. Hanne Heunicke havde i forbindelse med sin barsel lyttet til mange podcasts, men synes at der manglede en podcast, der henvendte sig til lærere. Derfor besluttede hun sammen med Rikke Bundsgaard at kaste sig ud i selv at producere en podcast henvendt til lærere og lærerstuderende. De var begge interesseret i, hvordan ny forskning på området kunne formidles videre til lærere og lærerstuderende, ligesom de var optaget af at give konkrete eksempler på, hvordan forskningen kunne eksemplificeres og afspejles i eksempler fra dygtige læreres praksis.

Samarbejde med Lærernes a-kasse

Det tog rigtig lang tid at lave den første podcast, for det var virkelig learning by doing oveni to fuldtidsjobs, familie og børn. Bare at få lyd fra mikrofonen og over i computeren var en udfordring. En underskudsforretning, der nu er blevet vendt til et samarbejde med Lærernes a-kasse:

”Vi har indgået det her samarbejde, fordi vi kan se os selv i Lærernes a-kasses slogan om at arbejde for dem, der åbner verden. Via samarbejdet kan vi forhåbentlig øge kendskabet til vores podcasts og derved inspirere og motivere flere lærere.” siger Hanne Heunicke.

Hun mener, at man både kan bruge podcastene som inspiration, hvis man er i arbejde, leder efter nyt job eller er studerende. Lærere kan bruge podcasten som direkte inspiration i deres daglige praksis, som ledig kan den bruges til at holde sig opdateret på nyeste forskning, mens podcastene for studerende kan være en god indgangsvinkel til et aktuelt emne. Podcasten henvender sig både til dem, der kan lide at dykke længere ned i uddybende litteratur, men også til dem, der blot vil have et hurtigt skud inspiration og fingeren på pulsen.

Stemmer fra skolen

Hanne og Rikke producerer podcast i to spor. Stemmer fra skolen og Lærerdilemmaet. Når du lytter til Stemmer fra skolen, kan du forvente at få et hurtigt view over forskning og konkrete eksempler fra praksis. I hver udsendelse introduceres du til et nyt tema fra en forskers og en lærers vinkel. Stemmer fra skolen har frem til nu bl.a. haft fokus på kedsomhed, lærerens relationskompetence og køn i skolen. Seneste podcast handler om, hvilken betydning det har for elevernes læring, at de selv skal producere konkrete produkter i undervisningen. Vi møder to lærere der har udviklet konceptet ”Foldebøger” som er konkrete skabeloner, der skaber rammer for elevprodukter, og vi møder Teresa Scilhab, der forsker i, hvilken betydning kroppen og sanselige oplevelser har for elevers læring.

Lærerdilemmaet

Udover den faglige og teoretiske vinkeldel, som Stemmer fra skolen har vægt på, så producerer Hanne og Rikke også en række podcast om nogle af de dilemmaer, der kan opstå, når man er lærer. De podcast går under navnet Lærerdilemmaet. Her giver et panel af lærere fra forskellige dele af landet svar på nogle af de udfordringer, man kan stå overfor i dagligdagen som lærer.

Find podcast fra Stemmer fra skolen her.

Hør Lærerdilemmaet