11.10.2018

Står du uden løn i efterårsferien?

Som nyuddannet eller nyansat har du som regel ikke arbejdet længe nok til at være fuldt dækket i ferierne. Derfor kan det være en god idé at undersøge muligheden for at få dagpenge, når skolerne holder lukket i efterårsferien.

Er du ansat som lærer på en folkeskole eller på en fri-, grund- eller efterskole, skal du som regel holde 5 ugers ferie, der er fastlagt af skolen (kollektiv ferie).

Når du er nyuddannet eller nyansat har din arbejdsgiver ret til at trække dig i løn i de ferieuger, fordi du ikke har optjent ret til løn. Du får derfor et hul i din økonomi, hvis skolen holder kollektivt ferielukket i fx efterårsferien.

Du har måske optjent feriepenge fra et studiejob eller andet job i 2017 til at dække noget af ferien, men højest sandsynligt ikke nok til alle 5 uger. Og måske har du slet ingen feriepenge.

Heldigvis kan du som medlem af Lærernes a-kasse få dagpenge, hvis du bliver trukket i løn på grund af en kollektiv ferielukning. Det gælder også, hvis du fx i 2017 har været på orlov uden løn eller i øvrigt har haft perioder uden optjening af ret til løn under ferie eller feriepenge.

Du skal have mindst 4 dage uden løn

Du skal have mindst 4 dage, hvor du mangler løn, før du kan få dagpenge under kollektiv ferie pga reglen om mindste udbetaling.

Har du fx 2 dage med feriepenge eller feriedagpenge til efterårsferien, kan du ikke få dagpenge under kollektiv ferie, da du så kun har 3 dage uden løn eller anden økonomisk dækning. I det tilfælde skal du ikke tilmelde dig Jobcenteret eller søge om dagpenge under kollektiv ferielukning. 

Sådan får du dagpenge i efterårsferien

• Meld dig ledig på www.jobnet.dk den første dag uden løn fx mandag d. 15. oktober i uge 42.

• Udfyld en ledighedserklæring.

• Afmeld dig som ledig efter den sidste dag uden løn på www.jobnet.dk fx lørdag d. 20. oktober.

• Indsend dagpengekort d. 24. oktober, hvor dagpengekortet åbner.

Hvis den kollektive efterårsferie ikke ligger i uge 42 gælder nogle andre datoer end i eksemplet her. Det er derfor en god idé at være opmærksom på, hvornår din arbejdsplads holder kollektivt ferielukket, så du får meldt dig ledig på feriens første dag. 

For at du kan få dagpenge i efterårsferien, skal du først have brugt alle dine feriepenge og eventuelle feriedagpenge, og du skal opfylde de betingelser, der gælder for ledige. Fx må du ikke rejse ud af landet i den periode, hvor du er meldt ledig. Du kan læse mere om kollektiv ferie her. 

Spørgsmål?

Vi holder åbent hele efterårsferien og står klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål. Ring eller skriv til os, så svarer vi dig så hurtigt som muligt.

Vi ønsker alle en god efterårsferie!