27.11.2019

Formand: Vi kan godt hamle op med nyt tilbud

En a-kasse tilbyder nu en forsikringsordning, hvor de lover, at du slipper for lovpligtige samtaler og kan få et større beløb udbetalt end dagpengene. Formanden for Lærernes a-kasse, Gordon Ørskov Madsen råber vagt i gevær, for penge er ikke alt, når du er ledig og det truer en ganske særlig model, som Danmark er beundret for i hele verden.

Hos os ser vi det ikke som en straf, at du skal til samtaler, når du er jobsøgende. Men samtalerne skal give mening. Vi skaber hvert år kontakt mellem fx skoleledere og ledige medlemmer og kender arbejdsmarkedet og til jobåbninger. Samtidig holder vi workshops om alt fra ledighedsstress til LinkedIn, hvor du møder andre i samme situation. Og det sociale element er bare utrolig vigtigt, når du er ledig. I det nye tilbud kan du få coaching, men hvordan bliver du straffet, hvis du ikke møder op. Det skal du lige tænke over, for det er et tilbud med en bundlinje for øje,” siger formanden.

Han er ærgerlig over, at vi er nået dertil, hvor det private tager over for det kollektive, men erkender også, at det er et vilkår, som Lærernes a-kasse er nødt til at forholde sig til. Derfor er der også i bestyrelsen drøftelser om at lave en obligatorisk lønsikring, der bygger ovenpå medlemsskabet og dagpengene, hvor du får flere penge ved ledighed. Her bidrager alle medlemmer med et mindre beløb hver måned for så at få flere penge udbetalt ved ledighed. Altså en kollektiv ordning uden aldersdiskrimination og med adgang til alle de tilbud, som Lærernes a-kasse har oveni.

Tillægsforsikring for lærere eksisterer allerede i dag

I dag kan du som medlem af Lærernes a-kasse tegne en tillægsforsikring hos Lærerstandens brandforsikring, hvor du kan få op til 80 procent af din løn ved ledighed i 6 eller 12 måneder. Det er samme dækningsgrad, som der er mulighed for i det nye tilbud.

Fordelen ved at tegne forsikringen hos Lærerstandens er, at du fortsat er dækket i form af dagpenge, hvis du fortsat er ledig efter 6 eller 12 måneder og fortsat står uden job. Samtidig kan du bruge Lærernes a-kasse, som kender dit arbejdsmarked.

Læs mere om lønsikringen hos Lærerstandens brandforsikring.

Salamimetoden og den danske model

Med det nye tilbud trues den danske model og flexicurity, hvor det er let for arbejdsgiverne at afskedige medarbejdere, og hvor den der bliver ledig har et økonomisk sikkerhedsnet i form af dagpenge. Her er det et solidarisk princip, der er afgørende for forsikringsordningen, hvor alle faggrupper kan være med og ikke kun nogle særligt udvalgte med tendens til lav ledighed og en bestemt alder. Det økonomiske sikkerhedsnet er dog blevet forringet gennem de seneste år, da kompensationsgraden er faldet og dagpengeperioden forkortet.

Hvis vi ikke skal ende ud i individuelle forsikringsordninger mod ledighed for eksklusive klubber, så skal politikkerne til at tage sig sammen. Der er brug for, at politikerne kigger på kompensationsgraden,” siger Gordon Ørskov Madsen, og han lover, at det er noget, som han politisk vil kæmpe for i samarbejde med Danske a-kasser.