08.07.2020

Nyuddannet? Sådan netværker du dig til et job

Du er godt i gang med ansøgningerne, har søgt uopfordret og tilbudt dig som vikar, men måske fører det ikke rigtig til noget. Det er her, at du skal overveje din jobsøgningsstrategi.

Et element i den kan være at netværke. Men hvordan gør du egentlig det? Job- og karrierekonsulent i Lærernes a-kasse, Christina Ejby, kommer her med lidt inspiration.

Jeg anbefaler altid nyuddannede at bruge den mulighed, der hedder 4 ugers ulønnet praktik. Jeg hører nogle gange nyuddannede spørge om, hvorfor de skal arbejde gratis, men jeg tror mere, at de skal se det som en investering og som del af en  jobsøgningsstrategi. En praktik er nemlig guld værd, når du som nyuddannet mangler erfaring. Det er samtidig en blid udslusning, fordi du, metaforisk set, er et føl i en beskyttet fold, og får lov til at følge en eller flere erfarne heste. Og så får du også sået et frø ift. at vise, hvad du kan, og hvordan du er som kollega, hvis der kommer en jobmulighed senere,” siger hun og tilføjer, at det også er meget relevant med en praktik, hvis du søger job på fx efterskoler og specialskoler, hvor stillingerne dels er færre, og hvor kravet om erfaring vægter meget højt.

Christina Ejby ved godt, at det kan være grænseoverskridende selv at finde en praktikplads og ringe ud og sælge sig selv, og har du ikke modet til at overskride den grænse, så kan du med fordel smide en mail til lederen, hvor du begrunder, hvorfor du netop hos dem vil tilbyde dig i en 4 ugers ulønnet praktik. Her kan du også fortælle, at du gerne vil følge en eller flere lærere med de undervisningsfag, som du selv har. I samme omgang kan du skrive, at du følger op på din mail senere. På den måde ved lederen, at du ringer og hvad det handler om, og det kan gøre det hele lidt lettere. Og den 4 ugers praktik kan tages igen og igen, så længe det ikke er på den samme arbejdsplads.

LinkedIn kan også åbne døre

En anden oplagt mulighed for at netværke er at bruge LinkedIn. For dig der ikke kender LinkedIn, er det, kort fortalt, et socialt medie, hvor dit CV ligger online. Det tager ikke lang tid at oprette en profil, og du kan blive meget klogere på LinkedIn fx ved at deltage i en af vores workshops om mediet. 

Når du har en profil på LinkedIn, kan du gå ind og følge fx en skoleleder. Når skolelederen så skriver om et projekt, skolen arbejder med, kan du synes godt om indlægget og kommentere på det. Du kunne fx skrive, hvor spændende det lyder, og at du gerne vil være en del af det. Du kan også prøve at connecte direkte med lederen og skrive kort, at du er jobsøgende lærer og meget interesseret i netop deres skole, og derfor følger dem og connecter med lederen. LinkedIn giver altså nogle helt særlige muligheder for at gøre opmærksom på dig selv,” siger Christina Ejby.

Hun synes sagtens, at du kan gå i gang med at kommentere og connecte, selvom du ikke føler, at du er 100 procent i mål med din LinkedInprofil. Du skal dog være så langt med profilen, at den kan tåle, at en eventuel arbejdsgiver kigger på den. Og som minimum bør du i profilteksten skrive nogle stikord om dig selv, både hvad angår faglighed og personlighed, og have et godt profilbillede. Og så kan du ellers arbejde videre med at finpudse profilen, når det passer. Har du lavet nogle fede materialer i praktikken eller på studiet, eller har du en instagramprofil eller en youtubekanal, hvor du viser dit materiale, så er det også oplagt at få det med på LinkedIn. Det er hårdt arbejde, men forhåbentlig batter det i sidste ende.

Læs også Nyuddannet? Hav mere fokus hvad du kan, end hvem du er