25.11.2020

Motivation er nødvendigt for at lande et job

Et afslag tikker ind i mailbakken. Igen. De første gange går det. Du bliver ved, for det skal nok lykkes. Men lidt efter lidt begynder du at miste troen. Troen på dig selv. Troen på, at du nogensinde får et job. Så hvordan pokker får du motivationen tilbage?

Helle Kragh Nielsen kender alt for godt den følelse. Hun er ledig og har været det i et halvt års tid:

”Det er svært. Jeg er 59 år, er sent uddannet og har derfor måske ikke så megen erfaring som andre. Jeg står ligesom nede foran en trappe, som jeg skal opad, og jeg føler nogle gange, at der er langt til toppen. Jeg bruger så meget tid foran en PC. Jeg tjekker Jobnet, skriver ansøgninger og læser post. Der er så mange ting og regler at holde styr på. Det bliver hurtigt overvældende, og så kommer jeg til at lave overspringshandlinger og ordne vasketøjet.”

Brug for nye perspektiver

Helle Kragh Nielsen har deltaget i flere af a-kassens workshops. For hun har brug for nye perspektiver, og hun kan godt lide at lære nyt. En af de workshops, som hun netop har deltaget i, det er workshoppen om motivation og demotivation. Den, og andre workshops, har været med til at sætte tankerne i gang.

”Jeg kom til at tænke tilbage på en dag, hvor jeg legede købmandsbutik med mine elever med ægte penge og dåsemad hjemmefra. Det greb om sig, og pludselig var der også en bankforretning. Børnene var vilde med det, og det motiverede mig helt vildt meget. Jeg er kreativ tænkende og tør og kan designe ting. Det kan jeg jo også bruge i min jobsøgning, både som et eksempel i ansøgningen, men også for at lyse på, hvad der egentlig motiverer mig,” fortæller hun.

Der er faktisk mange ting, som Helle Kragh Nielsen kan lyse på, og som motiverer hende, når hun tænker over det. Hun har været til flere samtaler. Selvom hun ikke fik jobbet, så var hun alligevel blandt de sidste i opløbet, og fik god feedback, som hun kan tage med videre. Hun ved nu også, hvordan samtalerne kører. Hun kan forberede de 1-3 emner, som hun vil have fokus på i de 5 minutter, hvor de som regel plejer at bede hende om at præsentere sig selv. Og alderen er måske heller ikke en ulempe. Måske er det faktisk en fordel, for hun har ikke børn, kan møde på forskellige tidspunkter og er meget pligtopfyldende. Så det skal være slut med at dunke sig selv i hovedet på forhånd, og tidligere oplevelser skal vendes til en fordel. 

Søger du af nød eller lyst?

Job -og karrierekonsulent, Morten Grant Rueskov, der afholder workshoppen om motivation og demotivation, tror meget på, at du skal lyse på de ting, der virker og lade dem ligge, der ikke virker. Men han ved også, at det at ændre adfærd er noget af det, der er allersværest for os mennesker.

”Jeg møder tit medlemmer, der er demotiverede, og så handler det om at få dem på rette spor. Er du på vej væk fra noget, fx et job, der ikke har været rart at være i, eller er du på vej mod noget fx et nyt job. Når du er på vej hen mod noget, så er verden åben, og du er mere motiveret, end hvis du er på vej væk fra noget. Det sted du er, det skinner også igennem i dine ansøgninger,” siger Morten Grant Rueskov.

Han mener, at du bliver nødt til at fremelske din indre motivation. Han stiller rigtig mange spørgsmål til ledige, som han har samtaler med. For her kan han opsnappe, hvor der sker noget, og hvor der ikke sker noget. Og så handler det om at ramme dem i den udviklingszone, hvor der sker noget og finde ud af, hvor glæden kommer frem. Det handler om at få vendt jobsøgningen til noget, du har lyst til og ikke noget, som du er nødt til, så du bliver styret af din indre motivation.

Lys på det positive

”Jeg havde et medlem, der på sidste workshop fortalte, at hun var motiveret på en helt anden måde under Corona lockdown, fordi hun kunne søge med hjertet. Dagpengesystemet sætter nogle rammer op, og det gør noget ved din frihed til at handle. Men loven er nu engang sådan skruet sammen, og så må du prøve at finde noget andet, der motiverer og fokusere på det. For du skal jo ud og have et job,” siger Morten Grant Rueskov.

Det kan ifølge ham sagtens lade sig gøre at vende noget negativt til noget positivt. Han havde på et tidspunkt en samtale med et medlem, der var meget frustreret over sit arbejde og helt havde mistet lysten til lærerjobbet. Hun spurgte ham, hvad hun skulle gøre, og han kunne jo kun sige, at hun skulle mærke efter og træffe sit eget valg. Nogle uger efter havde hun sagt op. Hun havde fået et klarsyn, (er det ikke et meget voldsomt ord, medmindre hun har haft en spirituel oplevelse) og vægten var faldet af hendes skuldre. En måneds tid efter møder han hende så igen til en karrieresparring. Demotiveret.

”Vi fandt sammen ud af, hvad der gjorde hende glad og hvilke positive oplevelser, hun havde med sig. Hun nød at formidle og havde en kærlighed til de fag, som hun underviste i. Hun skulle ikke væk fra lærergerningen, som jo var hendes udgangspunkt. Hun skulle blive der, men bare finde et andet sted. 3 måneder efter så var hun i job som lærer igen og nyder det den dag i dag,” fortæller job- og karrierekonsulenten.

Morten Grant Rueskov tror, at alle kan træne sig selv op til at forblive motivererede. Du kan fx lave en forpligtende aftale med en job- og karrierekonsulent, hvor du hver 3. dag skriver om de succesoplevelser, du har haft, og sender dem ind. Jo flere gode ting du skriver om din jobsøgning, jo lettere er det også være at ændre billedet i din hjerne til, at jobsøgningen er noget positivt, og du forbliver motiveret.