04.02.2021

Husk ledige lærere, når skolen genåbnes

I næste uge åbner skolen atter dørene for de mindste elever. Ligesom sidste forår vil genåbningen foregå efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Her er der især fokus på god håndhygiejne, rengøring og afspritning, afstand og værnemidler samt selvfølgelig smitteopsporing og hyppig testning. For at genåbningen kan blive en god oplevelse for elever og lærere, er der brug for ekstra hænder. Der er brug for de ledige lærere.

Lærerne har gjort et imponerende arbejde i den periode, vi har været igennem. De har sikret god virtuel undervisning i en svær tid, selvom mange aldrig har prøvet det før. Der er dog ingen tvivl om, at både lærere og elever efterhånden er godt slidte efter et markant anderledes skoleår med konstante omstillinger. Skolen har derfor behov for ekstra støtte og hjælp, så lærere og elever på fornuftig vis kan finde tilbage til det fællesskab, de for alvor blev revet væk fra med nedlukningen i december.

Flere politikere taler i øjeblikket om at afsætte hjælpepakker til folkeskolen, og det er absolut velkomment, men pengene skal bruges rigtigt. Det vil være oplagt at se på kortere skoledage og tolærerordninger, så eleverne kan undervises i mindre hold og dermed også holde en forsvarlig afstand. Det kræver flere hænder, og det eneste rigtige vil i den forbindelse være at ansætte uddannede lærere. For der er brug for, at skolerne får hjælp fra nogle, der både har de pædagogiske, faglige og didaktiske kompetencer og kender skolen indefra. Alle vil derfor være bedst tjent med, at det er uddannede lærere, som pengene bliver brugt på.

Mange har allerede luftet deres bekymring for, hvor man kan finde den nødvendige arbejdskraft. Lærerne selv har været overbebyrdede i flere måneder, så der er grænser for, hvor meget ekstra man kan forvente fra den kant. I Lærernes a-kasse er der mere end 2300 ledige lærere og undervisere fordelt i hele Danmark. De er klar til at hjælpe til med blot en dags varsel, og i a-kassen kender vi allerede deres kompetencer og hjælper ofte skoleledere med at finde den rette lærer på ganske kort tid. Vi er nu i en særlig situation, og selvom kompetencer er vigtige, er det endnu vigtigere, at vi får lærere ind, der ved, hvad der skal til for at genskabe et trygt fagligt fællesskab. Det kan de læreruddannede. Det kan de ledige lærere.

Så kære politikere; jeg håber, at I vil gøre alt for at tænke ledige lærere med ind i hjælpepakkerne og opfordre til at bruge dem. På den måde kan vi bedst finde tilbage til fællesskabet, undervisningen og trivslen.

Morten Refskov, Formand for Lærernes a-kasse