05.05.2021

Feriedagpenge - sådan søger du

Sommeren nærmer sig, og måske er du så heldig, at du kan komme ud og rejse.

Har du været ledig, eller er du ledig, så har du optjent feriedagpenge, du kan bruge til din ferie. Du kan også have feriedagpenge, hvis du har været på barsel uden løn.

Hvor mange feriedagpenge du har, kan du tjekke på www.laka.dk – Min a-kasseside – oplysninger om dig.

Du optjener løbende feriedagpenge, mens du er ledig eller på barsel uden løn. Er du ledig i 1 måned, optjener du 2,08 dag, hvilket bliver til 25 dage på et år. 

Sådan søger du om feriedagpenge

For at vi kan udbetale feriedagpenge, skal du først have brugt de feriepenge, som du evt. har fra en arbejdsgiver. Du kan søge om dine feriedagpenge 5 uger før din første feriedag.

For at komme til ansøgningen om feriedagpenge, skal du logge på med dit NemID.

Når vi har udbetalt dine feriedagpenge til din Nemkonto, finder du en udbetalingsspecifikation under Min a-kasseside.

Kollektiv ferie

Enkelte kan få brug for dagpenge under kollektiv ferie. Hvis din skole fx holder lukket 3 uger i sommerferien, så vil du skulle dække de tre uger med feriepenge eller feriedagpenge, men måske har du ikke optjent nok til 3 uger. Det kan fx være tilfældet for dig, der er nyuddannet i starten af 2021 eller dig, der har skiftet job.

I det tilfælde kan du melde dig ledig de sidste dage, hvor du ikke har økonomisk dækning og få dagpenge under kollektiv ferie. Når du gør det, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet og kan fx ikke rejse ud af landet. Du kan læse mere om kollektiv ferie her.

Barsel

De fleste af vores medlemmer får fuld løn under barsel og optjener ferie med løn der. De fleste optjener også ferie med løn i den del af barslen, hvor de får barselsdagpenge fra Udbetaling Danmark. Der kan være tilfælde, hvor du ikke optjener ferie med løn i hele barslen. Her optjener du feriedagpenge af barselsdagpengene.

Vi kan ikke hente oplysninger om dine barselsdagpenge, hvis du er i arbejde. Vi kan først beregne, hvor mange dage du har optjent, når du giver os lov. Det kan du gøre ved at gå på Min a-kasseside – oplysninger om dig – ferie.

Du optjener feriedagpenge, hvis du har holdt barsel som ledig og har fået barselsdagpenge udbetalt fra Udbetaling Danmark. I den situation har vi fået oplysningerne om barselsdagpengene og beregnet feriedage af dem.

Hvis du er ledig

Husk, at du skal søge om feriedagpenge før din ferie, hvis du er ledig, og give besked til jobcentret senest 14 dage før, du holder ferie. Så kan du få fri fra møder og andre aktiviteter, som jobcentret eller a-kassen står for. Det gør du på Min side på www.jobnet.dk.

Har jobcentret indkaldt dig til aktiviteter, før du har meldt ferie, skal du møde op, selvom du har ferie. Så husk at oplyse din ferie i god tid til jobcentret.

Skriv til os

Har du spørgsmål om feriedagpenge, kan du ringe til os på 7010 0018 eller skrive en besked via hjemmesiden.