Efterløn og arbejde i udlandet
Måske har du været i et andet land for at arbejde - eller du har planer om det. Det kan have betydning for, om du kan få den efterløn, du har betalt til.
På denne side kan du se, hvad du især skal være opmærksom på i forhold til at gå på efterløn, og hvad du har af muligheder, når du er gået på efterløn.
Der er forskel på, hvordan du kan kombinere a-kassemedlemskab og betaling af efterlønsbidrag i Danmark med medlemskab af arbejdsløshedsforsikringen i udlandet. Og der er forskel på, hvor meget af dit arbejde og din indtægt, der skal stamme fra Danmark.
Det er detaljerede regler, og ikke to medlemmer er i helt samme situation. Der er nuancer, vi ikke kan få med her. Derfor anbefaler vi at du kontakter os, så du kan få vejledning ud fra, hvad du har af planer.
Efterløn, når du har arbejdet i udlandet
Du skal være medlem af en dansk a-kasse på den dag, hvor du går på efterløn.
Du skal også have dagpengeret. Se de almindelige krav til dagpengeret og beregning af dagpenge her.
De specifikke krav for ret til efterløn afhænger af, hvilket land du har boet eller arbejdet i.
Grønland
Når du arbejder i Grønland, kan du stadig være medlem af Lærernes a-kasse. Arbejde i Grønland er ligestillet med arbejde i Danmark. Du kan altså gå på efterløn, selvom du i en årrække har boet og arbejdet i Grønland og stadig gør det.
Du kan få udbetalt din efterløn, selvom du bliver boende i Grønland.
Færøerne
Når du arbejder på Færøerne, skal du være medlem af den færøske arbejdsløshedsforsikring, ALS, og melde dig ud af Lærernes a-kasse.
Når du skal på efterløn, skal du have været medlem af en a-kasse i et bestemt antal år og have betalt efterlønsbidrag. Du kan godt bruge medlemskabet på Færøerne til det - medlemskabet på Færøerne erstatter så at sige dit danske a-kassemedlemskab. Når du bliver medlem af den danske a-kasse igen, efter du har været medlem på Færøerne, skal du efterbetale efterlønsbidrag for den periode, du har været væk.
Hvor meget medlemskab kan du så have fra Færøerne og stadig have ret til efterløn? Du skal have mindst 1/4 fra Danmark og maks. 3/4 fra Færøerne. Så hvis du skal opfylde et krav på fx. 30 års medlemskab og betaling af efterlønsbidrag, så må maks. 22,5 års medlemskab komme fra medlemskab af den færøske arbejdsløshedsforsikring.
Du skal have ret til dagpenge. Du skal derfor som hovedregel opfylde et krav om en bestemt indkomst indenfor de seneste tre år. Maks. 3/4 af beløbet må komme fra arbejde på Færøerne. Resten skal komme fra arbejde i Danmark.
Indkomstkravet er på 273.504 kr. (2025). Man kan højst tage 22.792 kr. (2025) med pr. måned til kravet.
EØS-landene (EU plus Island, Norge, Schweiz og Lichtenstein)
Når du arbejder i et af de lande, skal du stort set altid være medlem af landets arbejdsløshedsforsikring. I få andre lande er der a-kasser, men i de fleste er det en statslig arbejdsløshedsforsikring. Du kan ikke samtidig være medlem af Lærernes a-kasse eller en anden dansk a-kasse.
Når du skal på efterløn, skal du have været medlem af en a-kasse i et bestemt antal år og have betalt efterlønsbidrag. Du kan bruge noget af medlemskabet i det andet land til det - medlemskabet erstatter så at sige dit danske a-kassemedlemskab. Og når du bliver medlem af den danske a-kasse igen, efter du har været medlem i det andet land, skal du efterbetale efterlønsbidrag for den periode, du har været væk.
Hvor meget medlemskab kan du så have fra det andet EØS-land og stadig have ret til efterløn? Du skal have mindst 1/2 fra Danmark og maks. 1/2 fra det andet land. Så hvis du skal opfylde et krav på fx. 30 års medlemskab og betaling af efterlønsbidrag, så må maks. 15 års medlemskab komme fra medlemskab af arbejdsløshedsforsikringen i det andet land.
Du skal opfylde et krav om en bestemt indkomst inden for de seneste tre år. Indkomsten skal komme fra arbejde i Danmark, hvis dit medlemskab i det andet land skal tælle med til din ret til efterløn.
Indkomstkravet er på 273.504 kr. (2025). Man kan højst tage 22.792 kr. (2025) med pr. måned til kravet.
Alle andre lande
Du kan blive ved med at være medlem af a-kassen og betale efterlønsbidrag, når du bor og arbejder i de lande. Også selvom du ikke arbejder.
For at gå på efterløn, skal du have:
- Bopæl i Danmark
- Hele det nødvendige a-kassemedlemskab for efterløn i a-kassen (inkl. medlemskab af andre danske a-kasser)
Du skal opfylde indkomstkravet inden for de seneste tre år. Højst halvdelen af indkomsten må komme fra arbejde i det andet land.
Det kan beskrives således:
Indkomstkravet er på 273.504 kr. (2025). Man kan højst tage 22.792 kr. (2025) med pr. måned til kravet. Højst halvdelen af de 273.504 kr. (2025) må komme fra arbejde i det andet land.
Arbejde og bopæl i udlandet, når du er gået på efterløn
Du har mulighed for enten at bo eller opholde dig i andre lande, når du er gået på efterløn. Men der er forskel på, hvor længe du kan gøre det.
Færøerne, Grønland og EØS-landene
Du må bosætte dig og arbejde i et af de lande, samtidig med, at du får efterløn. Det gælder også, selvom du bliver arbejdsløshedsforsikret i det andet land og du ikke kan være medlem af en dansk a-kasse mere.
Du skal udfylde efterlønskort hver måned.
Du skal også løbende sende dokumentation for evt. lønarbejde i det andet land, fx. lønsedler. Ellers må vi ikke udbetale efterløn til dig.
Bliver du omfattet af arbejdsløshedsforsikringen i EØS eller Færøerne, bliver din efterløn nedsat en lille smule. Nedsættelsen svarer til, hvad du skulle have betalt for at være medlem af en dansk a-kasse.
Alle andre lande
Du kan opholde dig i et andet land i op til tre måneder pr. kalenderår. Hvis du opholder dig i udlandet de sidste tre måneder af kalenderåret, kan du blive i udlandet de tre første kalendermåneder af det følgende år.
Du skal give a-kassen besked, når du tager afsted, og når du kommer hjem. Hvis du bliver væk ud over de tre måneder, skal vi stoppe med at udbetale efterløn, til du er kommet tilbage.
Du skal bevare din bopæl i Danmark.
Du skal bevare dit medlemskab af den danske a-kasse.
Du kan ikke få efterløn, hvis du arbejder i det andet land, medmindre du er udsendt for en dansk arbejdsgiver.
Du skal udfylde og sende efterlønskort hver måned.