Gå til indhold

Efterløn og skattefri præmie

Når du har opnået ret til efterløn, kan du også opnå ret til at optjene til skattefri præmie. Skattefri præmie er en bonus, du kan få udbetalt, når du bliver folkepensionist.

Du begynder at optjene til skattefri præmie, hvis du fortsætter med at arbejde, og du ikke - eller kun delvist - benytter dig af din ret til at gå på efterløn. Der er nogle kriterier, der skal opfyldes, før du optjener præmie. På denne side kan du læse nærmere om de kriterier.

Hvornår begynder jeg at optjene til skattefri præmie?

Du kan som udgangspunkt optjene skattefri præmie de sidste tre år inden din folkepensionsalder, hvis du ikke benytter dig af din ret til efterløn, og du fortsætter med at arbejde.

Hvis du er født fra 1. juli 1959, så begynder du at optjene til skattefri præmie, så snart du opnår ret til efterløn, hvis du vælger efterlønnen fra og fortsætter med at arbejde.

Hvis du er født før den 1. juli 1959, så har du mulighed for at få efterløn i mere end tre år.

Afhængigt af din alder kan du have ret til efterløn i 3½, 4, 4½ eller 5 år. For at optjene til skattefri præmie, skal du vente med at gå på efterløn, og det er først, når der er tre år til folkepensionsalderen, at du kan begynde at optjene til den skattefri præmie.

Den tid, der ligger ud over de tre år, er omfattet af det, man kalder Udskydelsesreglen. Reglen indebærer, at du skal arbejde et bestemt antal timer i udskydelsesperioden, før du kan begynde at optjene til den skattefri præmie.

Det påkrævede timeantal og udskydelsesperiodens længde fremgår af nedenstående tabeller:

Født i perioden Efterlønsret Udskydelse Periode hvor der kan optjenes skattefri præmie, hvis du ikke overgår til efterløn
1/1-1957 - 31/12-1958 4 år 1 år (1560 / 1248* timer)

3 år

1/1-1959 - 30/6-1959 3½ år ½ år (780 / 624* timer)

3 år

1/7-1959 eller senere 3 år Ingen

3 år

*Deltidsforsikret

Minimumskravet til det antal timer, du skal arbejde i udskydelsesperioden, svarer til 30 timer om ugen for fuldtidsforsikrede. Det bliver til 1560 timer på 1 år, hvis du har ret til efterløn i 4 år.

Hvis du ikke har opnået det nødvendige antal timer i udskydelsesperioden, så forlænges udskydelsesperioden, indtil du har opnået timeantallet. Hvis udskydelsesperioden forlænges, får det betydning for, hvor stor den skattefri præmie kan blive. Vi anbefaler derfor, at du arbejder mindst 30 timer om ugen i udskydelsesperioden.

Ganske få af vores medlemmer opnår ikke ret til efterløn på tidspunktet for efterlønsalderen. Det kan fx. skyldes sygdom. Hvis det er tilfældet for dig, kan det have betydning for dine muligheder for at optjene til skattefri præmie, da udskydelsesperioden først starter, når du har opnået ret til efterløn og har fået dit efterlønsbevis. Vi anbefaler derfor, at du kontakter a-kassen for nærmere vejledning.

Hvor stor er den skattefri præmie?

Den skattefri præmie optjenes i portioner af 481 timer. Det svarer til 3 måneders fuldtidsarbejde (37 timer om ugen).

Hver portion har en skattefri værdi på 15.186 kr. for fuldtidsforsikrede (2025), og 10.124 kr. for deltidsforsikrede (2025).

Hvor mange portioner kan jeg få?

Du kan maksimalt optjene 12 portioner. Det opnår du, hvis du arbejder 37 timer om ugen i de 3 år, hvor du kan optjene til præmie.

Når du bliver folkepensionist, deler vi dine arbejdstimer i optjeningsperioden med 481, og resultatet udløser et antal præmieportioner. Alle timer, som din arbejdsgiver har indberettet til indkomstregisteret, tæller med. Det gælder også, hvis du afholder egen optjent ferie efter ferielovens regler.

Hvis regnestykket giver en rest - hvis du fx. har arbejdet 5.771 timer i optjeningsperioden som giver (5771/481) 11 portioner og 480 timer, så får du kun 11 portioner. Præmien optjenes i hele portioner, og du får derfor ikke en præmieportion, hvis du har arbejdet mindre end 481 timer.

Kan jeg både få efterløn og optjene til skattefri præmie?

Optjeningen til skattefri præmie stopper, når du går på efterløn, men hvis du har optjent et antal portioner skattefri præmie, inden du overgår til efterløn, så vil du få dem udbetalt, når du bliver folkepensionist.

Men hvad så hvis jeg fortsætter med at arbejde på nedsat tid ved siden af efterlønnen?

Som udgangspunkt vil de arbejdstimer ikke tælle med til skattefri præmie, da de ligger efter overgangen til efterlønnen.

Der er dog en særregel, som siger, at du kan vælge at udskyde din efterløn med 2 år og 3.120 timer som fuldtidsforsikret eller 2.496 timer som deltidsforsikret fra den dato, hvor dit efterlønsbevis er gældende (datoen for din ret til efterløn).

Hvis du først overgår til efterløn, når denne 2-års-regel er opfyldt, så vil du fortsat kunne optjene til skattefri præmie efter overgangen til efterløn.

Du kan dermed modtage efterløn og optjene timer til skattefri præmie - på samme tid - hvis du ved siden af din efterløn har arbejde som lønmodtager, og timerne indberettes til indkomstregisteret af din arbejdsgiver.

Alt arbejde modregnes i efterlønnen efter særlige regler.

Du kan læse mere om efterløn og arbejde her.

Der gælder endvidere særlige regler for selvstændig virksomhed (bibeskæftigelse) og efterløn. Det kan du læse nærmere om her.