Det kan være en god idé at ringe til arbejdsgiveren, inden ansøgningen sendes afsted uanset, om den er uopfordret, eller om stillingen er slået op.
Nu kommer det store MEN! For det kan være en god idé, men kun hvis du har relevante spørgsmål, der kvalificerer din ansøgning og dig som kandidat til stillingen.
Hvis ikke det er tilfældet, er det bedst at lade være. Uvedkommende spørgsmål virker støjende og kan være en ulempe for dig som ansøger.
Vi har lavet en liste over hvilke spørgsmål, der skal få dig til at lægge telefonen langt væk og hvilke spørgsmål, du med fordel kan stille arbejdsgiveren, inden du sender ansøgningen afsted.
Lad telefonen blive i lommen hvis.…:
- Du kun spørger ind til løn og personalegoder
70 % af rekrutteringsansvarlige bliver skeptiske, hvis en ansøger ringer med det ene formål at vide mere om løn og personalegoder (Ballisager 2024). Det signalerer nemlig, at ansøgeren kun er interesseret i lønnen, fremfor jobbet. Det kan så tvivl om ansøgerens motivation for at gå til de arbejdsopgaver, som stillingen indebær - Du spørger, om jobbet er noget for dig
Vær ikke en af dem, der ringer til arbejdsgiveren uden at have afklaret med dig selv, om du kan se dig selv i jobbet. Det er op til dig selv - ikke den ansættende leder - at finde ud af, om jobbet er noget for dig. Lad derfor være med at ringe til arbejdsgiveren, for at få afklaring på, om de kan se dig i jobbet ud fra en løs opremsning af dine kompetencer. Til gengæld kan du altid ringe til os, hvis du har brug for sparring på netop dét spørgsmål - Du stiller spørgsmål, du selv kan finde svaret på
Spørg ikke om noget, du kan læse dig til i jobopslaget eller nemt kan finde gennem en googlesøgning. Heller ikke for kontaktens skyld. Kontakten kan kun være en fordel, hvis dine spørgsmål er relevante. Vær grundig, når du læser jobopslaget og dobbelttjek om du selv kan finde svar på dine spørgsmål, inden du ringer.
Ring til arbejdsgiveren hvis…:
- Du kan stille opfølgende spørgsmål til konkret information i stillingsopslaget
Det kan fx være, at der i jobopslaget til en lærerstilling står beskrevet hvordan skolen arbejder med nest-klasser. I det tilfælde har du mulighed for at spørge nærmere ind til, hvordan de adskiller sig fra almene klasser På den måde får du mulighed for at fremhæve dine egne kompetencer, der er relevante for stillingen og du viser samtidigt, at du er nysgerrig.
Og nysgerrighed særligt vigtigt, når man spørger dem, der ansætter nye medarbejdere. Her er det nysgerrighed, selvindsigt og initiativrighed, der er de 3 vigtigste karaktertræk hos potentielle medarbejdere (Ballisager 2024). - Du har kompetencer udover stillingsopslaget, som kan være relevant for stillingen
Det kan f.eks. være at der er nævnt i stillingsopslaget, at det er en skole, der arbejder på at styrke deres bæredygtige profil uden at det er beskrevet nærmere. Måske har du været tovholder på at søsætte bæredygtige initiativer i tidligere jobs. Spørg derfor ind til, hvad de har på bedding i forhold til at styrke deres bæredygtige profil. På den måde, kan du målrette din ansøgning med dine relevante erfaringer.
Når du har forberedt spørgsmålene, kommer den næste udfordring. Hvordan indleder du samtalen?
En god samtale behøver ikke vare mere end 5 minutter, og det er vigtigt, at du introducerer dig tydeligt med navn og formål.
Har du svært ved at indlede samtalen, er det en god idé at skrive et kort start-manuskript. For nogle fungerer det med stikord, mens det for andre er rart med hele sætninger, man kan øve sig på.
Et eksempel på et start-manuskript:
"Hej, jeg hedder Helle Hellesen. Jeg har med meget stor interesse læst om stillingen hos jer, som jeg synes lyder virkelig spændende. Jeg har nogle spørgsmål til stillingen, så jeg vil høre, om du har fem minutter til at tale med mig? Ellers ringer jeg gerne på et bedre tidspunkt.
I stillingsopslaget bliver det beskrevet, at I vil arbejde med jeres bæredygtige profil. Har I allerede nu nogle konkrete projekter i sigte? Jeg har erfaring med XX og er nysgerrig på, om det kan bidrage til det."
Du er altid velkommen til at tage fat i din job- og karrierekonsulent for sparring og spørgsmål på jobsøgning uanset om du er ledig, i job eller studerende. Send en besked til din job- og karrierekonsulent her (kræver MitID-login).
Læs mere om
De 10 mest efterspurgte kompetencer
De svære spørgsmål til jobsamtalen
Det er tit de samme spørgsmål, der giver os nervøst sved på panden, når vi skal til jobsamtale. Læs mere om de svære spørgsmål til jobsamtalen her.