Gå til indhold

Uddannelse med egenbetaling på dagpenge

Som hovedregel kan du ikke deltage i uddannelse samtidig med, at du modtager dagpenge. Det skyldes, at politikerne ikke mener, at dagpengesystemet skal være i konkurrence med det ordinære uddannelsessystem med SU-mulighed - heller ikke selvom du kun ønsker at deltage i små dele af en uddannelse.

Der er dog visse undtagelser fra hovedreglen, som du kan læse nærmere om på denne side.

Først og fremmest er det vigtigt, at du kender rammen, hvis du ønsker at kombinere uddannelse med egenbetaling og dagpenge.

For at modtage dagpenge skal du stå fuldt til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder også, at du skal kunne påbegynde et fuldtidsarbejde med én dags varsel. Det må den uddannelse, du ønsker at læse, ikke stå i vejen for.

Generelt om rådighed

Når man er ledig og modtager dagpenge, er man pr. definition arbejdssøgende, og man skal gøre hvad man kan, for hurtigst muligt at komme i job igen. Derfor er alle undtagelser omkring uddannelse med dagpenge under hensyn til de almindelige rådighedsregler.

Det betyder, at du sideløbende med uddannelsen skal:

  • Være tilmeldt som ledig arbejdssøgende på jobcentret
  • Have et godkendt CV på Jobnet
  • Søge job aktivt og hver uge i henhold til din aftale med a-kassen og registrere jobsøgningsaktiviteter i JobLoggen samt uploade ansøgninger til mindst to logs hver måned
  • Kunne og ville komme til møder i jobcenteret/a-kassen dagen efter, at du har modtaget indkaldelse hertil
  • Kunne og ville deltage i tilbud fra jobcenteret
  • Kunne og ville tage imod et fuldtidsarbejde med én dags varsel

Det betyder også, at hvis du fx. melder afbud til lovpligtige aktiviteter eller møder, fordi du skal deltage i undervisning, så holder forudsætningen for at deltage i uddannelse med dagpenge ikke.

Du kan ikke modtage dagpenge, hvis du fx. søger om orlov for at læse en uddannelse

Hvis du ophører med et arbejde, holder orlov eller afbryder en aktivitet, som du har aftalt med jobcenteret, for at deltage i en uddannelse, kan du ikke få dagpenge.

Det skyldes, at et ophør mv. i henhold til loven tolkes som en tilkendegivelse af, at man ikke kan stå fuldt til rådighed samtidig med, at man deltager i uddannelsen.

Det gælder derfor også de uddannelser, der ellers er omfattet af de undtagelsesregler, som fremgår af denne side, hvilket betyder, at du ikke efterfølgende kan få tilladelse til at følge undervisningen.

Vurderingsblanket

Inden du påbegynder eller betaler for en uddannelse, skal du bede a-kassen vurdere, om du kan deltage i uddannelsen sideløbende med dagpenge. Det er for at sikre, at du ikke pludselig står uden dagpenge - eller at du har betalt for en uddannelse, som du ikke kan følge alligevel.

Det gælder også, hvis du er indskrevet på en uddannelse, som endnu ikke er afsluttet, uanset om der er undervisningsaktivitet eller ej. Det kan fx. være, at du kun mangler at skrive special, det mundtlige forsvar af specialet, skal gå til reeksamen, sygeeksamen eller lign.

Du kan finde og udfylde vurderingsblanketten her.

Undtagelser

Undtaget herfra er kurser, der er udbudt i henhold til folkeoplysningsloven - fx. traditionel aftenskole som madlavning og lign. på AOF, FOF mv. Dem behøver du ikke at søge om tilladelse til at følge. Det samme gælder kurser på folkeskoleniveau samt undervisning på folkeuniversitetet, som du kan følge uden begrænsning, hvis du står til rådighed som tidligere beskrevet.

Hvilke uddannelser kan så egentlig læses sideløbende med dagpenge?

Som udgangspunkt vil de uddannelser, du kan følge sideløbende med dagpenge, være betalingsuddannelser, der er udbudt under åben uddannelse, og hvor undervisningen foregår i Danmark.

Du kan således, samtidig med at du modtager dagpenge, deltage i kurser eller uddannelser, der ikke indgår eller ikke kan indgå som led i en SU-berettiget fuldtidsuddannelse, og hvor undervisningen udgør mindre end 20 timer (lektioner) om ugen.

En undervisningstime skal forstås som en undervisningslektion, uanset at en lektion typisk er på 45 minutter. I tilfælde af, at en lektion er på mere end 60 minutter, er det dog undervisningens omfang opgjort i timer pr. uge, der er afgørende for, om uddannelser kan følges med dagpenge.

Hvis der undervejs i uddannelsen forekommer 20 timer eller derover i en enkelt eller maks. 2 uger - det kan fx. være på grund af en temaaften eller et weekendseminar, kan der ikke udbetales dagpenge i de pågældende uger. Men der kan godt udbetales i de uger, hvor timetallet er under. Det er dog en forudsætning, at de to uger ikke ligger i forlængelse af hinanden.

Hvis der er mere end 2 uger undervejs i uddannelsen, hvor timetallet på 20 timer overskrides, kan der slet ikke udbetales dagpenge under uddannelsen. Det er derfor vigtigt, at du undersøger, hvordan din uddannelse er tilrettelagt.

Et godt eksempel er meritlæreruddannelsen, hvor praktikken kan tilrettelægges på flere måder. Hvis din praktik er tilrettelagt som fuldtidspraktik i 6 uger, eller med 3 hele dage om ugen i 10 uger, så vil du slet ikke kunne modtage dagpenge i det semester, hvor du er i praktik. Hvis du derimod har tilrettelagt praktikken, så den forløber med 2 dage om ugen i 15 uger, så kan du som udgangspunkt godt modtage dagpenge ved siden af studiet, hvis du ellers opfylder reglerne om rådighed. 

Hvis du ønsker at følge en uddannelse som fjernstudium, vil vi skulle behandle din ansøgning ud fra, hvad et normalt ugentligt timeforbrug for et tilsvarende "fremmøde-kursus" er normeret til. Du kan i øvrigt kun følge uddannelser, der er udbudt i Danmark. Det er altså ikke muligt at følge fjernundervisning på udenlandske uddannelsessteder.

På denne liste kan du se eksempler på uddannelser, som du som udgangspunkt kan følge med dagpenge efter 20 timers reglen (husk altid at søge om tilladelse i a-kassen, inden du tilmelder dig):

  • Akupunktøruddannelsen
  • Assertionskurser
  • Dansk som andet sprog
  • De pædagogiske diplomuddannelser (PD)
  • Enkeltfag på gymnasielt niveau
  • Psykoterapeut
  • HD
  • Homøopat
  • Meritlæreruddannelsen
  • Meritpædagog
  • Mindfulness instruktør
  • Kostvejleder
  • Kropsterapeutuddannelsen ved fx. Totum
  • Kurser på studieskolen
  • Merkonomuddannelse
  • Masteruddannelser (de fleste)
  • MBA
  • MPA
  • MLP/coach
  • Ordblindelærer for voksne
  • Rudolf Steineruddannelsen på deltid
  • Voksenunderviseruddannelsen
  • Voksenpædagogiske kurser
  • Yogalærer
  • Zoneterapeut

Hvad med SU-berettigede uddannelser?

Man deltager pr. definition i uddannelse, når man er indskrevet på en uddannelsesinstitution, og hvis uddannelsen (også) udbydes med SU, så kan du ikke modtage dagpenge. Det gælder også for de uddannelser, der er udbudt efter lov om åben uddannelse, men hvor heltidsuddannelsen ville have berettiget til SU.

Der er dog nogle få undtagelser.

Færdiggørelse af igangværende uddannelse

Hvis du bliver ledig, og du på det tidspunkt allerede er i gang med en uddannelse, så har du mulighed for at gøre uddannelsen færdig med dagpenge i op til 12 uger (444 timer).

Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt: 

  • Du skal være fyldt 25 år
  • Du skal have fulgt undervisningen i 2 år og samtidig have arbejdet i gennensnit 30 timer om ugen i de 2 sidste år inden ledighed (eller i mindst 2 år have haft selvstændig virksomhed ligestillet med 30 timer lønarbejde)
  • Undervisningen skal foregå efter kl. 16:00 og/eller i weekenden
  • Du må ikke være selvforskyldt ledig (det vil sige, at du ikke selv må have sagt dit job op) eller være udeblevet fra en samtale eller aktivitet
  • Det er ikke muligt at få ret til nye 444 timer til samme uddannelse

Vedligeholdelse/ajourføring af dit fagområde

I den første del af dagpengeperioden (962 timers sammenlagt ledighed), er det i mindre omfang muligt at deltage i uddannelse under åben uddannelse/lov om universiteter på fag, der ligger indenfor rammerne af en allerede erhvervet grad/uddannelse, der kunne give adgang til en optagelse i en a-kasse som dimittend.

Der skal altså være tale om kurser med direkte tilknytning til den uddannelse, som du har i forvejen - altså ren vedligeholdelse/ajourføring af dit fagområde.

Kurset må højst være på 6 undervisningstimer/lektioner pr. uge eller det der svarer til 1/3 årsværk (20 ECTS point).

De 6 timer gælder hver enkelt uge i uddannelsesforløbet. Der kan ikke bruges et gennemsnit. Hvis uddannelsen er på over 6 timer om ugen, skal det dokumenteres, at undervisningen højst svarer til 1/3 studenterårsværk pr. uge.

Man kan desværre ikke påbegynde en ny SU-berettiget uddannelse, mens man modtager dagpenge. Som bachelor kan man altså ikke læse kurser på kandidatniveau. En meritlærer kan heller ikke få tilladelse til at læse et ekstra undervisningsfag. Det skyldes, at undervisningsfag indgår i uddannelsen til folkeskolelærer, som udbydes som en SU-berettigende heltidsuddannelse. Ankestyrelsen har stadfæstet, at der i det tilfælde ikke er tale om ajourføring, men derimod tale om et kursus, der kan føre til en ny uddannelse (folkeskolelærer).

For lærere, der er uddannet fra en af de ordinære læreruddannelser, vil et ekstra undervisningsfag derimod blive betragtet som ajourføring af allerede erhvervede kvalifikationer. Hvis ellers kurset/modulet kan holdes på omfangsniveuaet, vil vi kunne godkende det sideløbende med dagpenge.

Hvis du ikke har fået fuldtidsarbejde inden da, må du desværre afbryde uddannelsen, hvis du ønsker at modtage dagpenge, når du har været ledig i sammenlagt 26 uger/962 timer.

Følgende er eksempler på kurser, der ville falde ind under reglen om 6 timer/uge, hvis der er tale om ajourføring eller vedligeholdelse:

  • Kurser på professionshøjskolerne - fx. et undervisningsfag - inddelt i moduler
  • Kurser/uddannelse på ernærings- og sundhedsuddannelserne under Professionshøjskolen Metropol
  • Universitetskurser
  • Cand. pæd. uddannelser

Tal også med dit jobcenter

Længerevarende kurser og uddannelser aftalt med og bevilget af jobcenteret er ret sjældne. Dog har jobcenteret mulighed for at bevilge kortere kurser på op til 6 uger via den Regionale uddannelsespulje. Du kan få nærmere vejledning hos din job- og karrierekonsulent.

Hvis jobcenteret har bevilget et kursus via et tilbud i Min Plan, vil du altid kunne følge det sideløbende med dagpenge, også selv om det falder uden for de rammer, der fremgår af denne side.

Du kan også i visse tilfælde deltage i kurser under egen optjent ferie, eller hvis du afmelder dig som ledig og holder fri for egen regning. Hvis dele af din uddannelse foregår i udlandet (fx. en enkelt uge i Norge på Friluftsvejlederuddannelsen), vil du altså kunne deltage, hvis du inden afrejse har meldt ferie til jobcenteret og a-kassen, og resten af uddannelsen ellers opfylder rammerne.

Du kan læse mere om uddannelse på vores hjemmeside her.