Gå til indhold

Guide til dig, der er ny som jobsøgende

Du er ny som jobsøgende

… Og vi står klar for at hjælpe dig med at navigere i regeljunglen, udbetale dagpenge til tiden, forberede dig på jobsamtaler og meget mere. Vi oversætter lovgivningen for dig, så den er til at forstå og vejleder dig i reglerne, så du føler dig tryg og kan bruge din tid og energi på at søge job.

Der er mange ting at holde styr på i de første dage, du er ledig. Derfor har vi lavet en trinvis guide til dig, der lige er blevet ledig. Du er selvfølgelig også velkommen til at ringe til os på 70 10 00 18. Vi sidder klar til at rådgive dig.

Nyuddannet? Læs guiden for nyuddannede her

Trin-for-trin guide til dig

1. Meld dig ledig på Jobnet.dk

Meld dig ledig hos jobcenteret på Jobnet.dk på din første dag som ledig. Du kan først få dagpenge fra den dag, du har meldt dig ledig og modtaget en kvittering. Står du ikke som ledig hos jobcenteret, kan du ikke modtage dagpenge. Du kan ikke melde dig ledig bagudrettet.

2. Opret dit CV på Jobnet.dk

Det skal du gøre senest 2 uger efter, du har meldt dig ledig, men før dit første møde hos os. Når dit CV er færdigt, skal du aktivere det. Har du allerede et CV, skal du opdatere og aktivere det. Efterfølgende godkender vi dit CV. Har vi spørgsmål, kontakter vi dig.

3. Søg om dagpenge hos os

Når du har meldt dig ledig, skal du udfylde en ledighedserklæring hos os. Ring til os på 70100018, hvis du har brug for hjælp til udfyldelse af ledighedserklæringen.

Udfyld ledighedserklæring

4. Hver måned skal du udfylde dit dagpengekort

Dagpengekortet er først tilgængeligt, når din ledighedserklæring er godkendt. Dagpengekortet åbner den 6. sidste hverdag i måneden. Klik her og se udbetalingskalenderen. På dagpengekortet fortæller du os om, du har været syg, holdt ferie, arbejdet eller haft andre aktiviteter i den pågældende måned. Du har altid 1 måned og 10 dage til at udfylde dagpengekortet.

Til dagpengekort

5. Du skal søge job fra den dag, du har meldt dig ledig

Du skal søge flere stillinger hver uge, primært opslåede fuldtidsstillinger. Du skal søge på den måde, der er almindelig inden for din branche. Det betyder, at hvis du søger i forlængelse af en uddannelse som folkeskolelærer, så skal du søge flere opslåede fuldtidsstillinger hver uge. 

Det skal du registrere i Jobloggen på Jobnet hver uge, ellers kan det have konsekvenser for dine dagpenge. Hver måned skal du også lægge 2 ansøgninger op på Jobnet, hvor du vedhæfter kopier af ansøgningerne. Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet med dags varsel. Det betyder, at du skal kunne starte på et fuldtidsjob med dags varsel. 

6. Du skal deltage i møder både hos jobcenteret og hos os

Du skal deltage i møder, som både jobcentret og Lærernes a-kasse indkalder til. Du skal også deltage i de tilbud og aktiviteter, som du aftaler med jobcenteret. Hvis du ikke møder op til de indkaldte møder, tilbud eller aktiviteter, har det konsekvenser for dine dagpenge.

Vi indkalder dig til dit første møde i A-kassen senest 14. dage efter at du har meldt dig ledig. I mødeindkaldelsen kan du se, hvad du skal forberede inden mødet, sådan at vores møde bliver så udbytterigt for dig som muligt. Mødet afsluttes med, at vi laver en plan for din jobsøgning.

Efter dit første møde hos os, skal du selv booke dine møder. Du får besked, når det er tid til at booke samt en frist, som du skal booke inden for. Overholder du ikke fristen, bliver du afmeldt som ledig på Jobnet. Bliver du afmeldt som ledig, skal du selv melde dig ledig igen. Derefter bliver du bedt om at booke et nyt møde. 

Bliver du syg eller skal du til jobsamtale eller på arbejde, tæller det som lovligt fravær, så længe du aflyser mødet med dem, der har indkaldt dig.

Se oversigt over møder

7. Tjek din post fra os dagligt

Det er vigtigt, at du tjekker dagligt, da du kan risikere at blive indkaldt til møder med dags varsel. Bemærk at kommunikation mellem dig og os foregår via vores hjemmeside. Log ind her og se din post. Du skal også tjekke post fra jobcenteret dagligt. Kommunikation mellem dig og jobcenteret foregår på Jobnet og via digitalt post fra det offentlige. Du kan fx læse din digitale post via e-Boks.

Læs mere om dagpengereglerne og reglerne for jobsøgning som ledig

8. Ferie og sygdom

Bliver du syg, skal du melde det på Jobnet. Husk at melde det igen, når du er blevet rask.

Skal du holde ferie, skal du melde det på Jobnet senest 14. dage før, du starter din ferie. Hvis du ønsker at holde ferie i udlandet, mens du er ledig, skal du huske at melde det. Når du holder ferie, modtager du ikke dagpenge. 

9. Bliv knivskarp i din jobsøgningsproces

I Lærernes a-kasse tilbyder vi en række gratis workshops og kurser, som kan gøre dig knivskarp i din jobsøgning.

Bliv knivskarp her

Er du i tvivl om det mindste, så ring til os på 70100018. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

 

Nyuddannet? Læs guiden for nyuddannede her