Gå til indhold
6. februar 2023

På bekostning af dimittenderne

De nye dagpengeregler, der træder i kraft allerede den 1. maj 2023, har store konsekvenser for dimittenderne – og solidaritetsfølelsen.

Af Morten Kvist Refskov, formand for Lærernes a-kasse

 

Vi har tre måneder til at få det hele på skinner med de nye dagpengeregler, der træder i kraft 1. maj 2023. Det når vi selvfølgelig. Men de nye dagpengeregler indebærer store ændringer, der har mærkbare konsekvenser for dimittenderne.

Vi kan være glade for, at politikerne trods alt fik øje på den katastrofe, som dagpengeudhulingen har været for det solidariske sikkerhedsnet, som a-kasserne udgør. De nye regler indebærer nemlig en kortvarig forhøjelse af dagpengesatsen. Men glæden er bittersød, for den kortvarige forhøjelse af dagpengesatsen, skal finansieres af dimittenderne.

Ledige dimittender kan se frem til en alvorlig forringelse af dagpengene fra den 1. maj 2023. Det betyder, at de nyuddannede får 1/3 mindre udbetalt hver måned og får halveret dagpengeperioden fra 1 til 2 år.

Forringelserne af de nyuddannedes vilkår er samtidig et skud for boven til incitamentet til at melde sig ind i en a-kasse, og være en del af det kollektive, økonomiske sikkerhedsnet.

Argumenterer man for, at forringelser får de nyuddannede hurtigere i job, er det lodret forkert. Erfaringerne viser, at dimittenderne ikke kommer hurtigere i job af at blive fattigere. Det så vi i 2017, hvor man senest forringede dimittendsatsen. Det resulterede ikke i, at dimittenderne kom hurtigere i job.

Det er simpelthen urimeligt, at det igen er dem, der står på tærsklen til et langt arbejdsliv, og som i forvejen har mindst, der skal betale.

Jeg har tidligere beskrevet disse beslutninger som det rene molboarbejde, fordi de nye dagpengeregler er præcis lige så god en løsning som at fylde et hul med jorden fra et nyt. Det billede hænger fortsat ved.

 

Læs mere om hvad de nye dagpengeregler betyder for din situation