Gå til indhold

A-kassen for selvstændige

Vi er a-kassen for selvstændige i undervisningsbranchen. Det kan betale sig at være medlem af Lærernes a-kasse - også når du er selvstændig. Vidste du, at du kan optjene til en dagpengeret, når du har din egen virksomhed?

Bliv medlem

Dagpengeret som selvstændig

Det kan betale sig at være medlem af Lærernes a-kasse, også som selvstændig. Et medlemskab betyder, at du har mulighed for at få dagpenge, hvis du får brug for et økonomisk sikkerhedsnet.

Som medlem af Lærernes a-kasse har du som selvstændig mulighed for at optjene retten til dagpenge, ligesom hvis du var lønmodtager. Er du selvstændig kigger vi på din virksomheds overskud, fremfor din lønseddel.

Bliv medlem
Medlemsfordele

Dine fordele

Personlige konsulenter

Det er vigtigt for os at sikre personlig og kompetent rådgivning, når du har brug for det. Derfor har vi sat det rigtige hold af konsulenter til dig, der er specialister på din situation som selvstændig. Det betyder også, at det altid er dit hold, du taler med, når du ringer ind. Det er dem, der følger og kender din sag og situation bedst.

Mød dit hold

Specialister i selvstændige virksomheder

I Lærernes a-kasse har vi specialister i selvstændige virksomheder til rådighed for dig, når du har brug for det. De kan vejlede dig om dine rettigheder som selvstændig, hvis du får brug for dagpenge. Ring til os på 70 10 00 18 og fang en af vores specialister i dag.

Kontakt os

Online kurser

Som medlem af Lærernes a-kasse har du gratis adgang til en række online kurser. Det kan f.eks. være kurser i Excel, Microsoft Teams, Canva eller Adobe.

Se mere

Økonomisk tryghed

Som medlem hos os får du økonomisk tryghed og sparring, når du har brug for os. Vi er klar til at hjælpe dig med alt fra din selvstændige virksomhed, dagpenge hvis du er ledig og sparring om din karriere.

Se alle dine fordele
Hvad er en selvstændig virksomhed?

Her kan du danne dig et overblik over, hvad vi som a-kasse tæller som en selvstændig virksomhed:

Satser

Hvad kan jeg få i dagpenge?

Vi kan gå 5 år tilbage for at finde overskud i din virksomhed. Har du haft virksomheden i kortere tid, kan vi gå tilbage til opstarten af din virksomhed.

Har du ikke nok overskud i virksomheden kan du supplere med lønarbejde. Her kan vi gå 3 år tilbage for at finde overskud samt løn.

Vi beregner din dagpengesats ud fra de 12 måneder med højeste indkomst inden for de seneste 24 måneder. Her kan vi medregne både overskud fra din virksomhed og løn.

Læs mere om dagpengesats
Optjening af dagpengeret

Hvordan får jeg dagpenge som selvstændig?

Skal du have dagpenge, er det oftest nødvendigt, at du lukker din virksomhed.

For at se om du har en dagpengeret, kigger vi på, hvad der har været af overskud i de seneste 5 afsluttede regnskabsår. Har du ikke drevet virksomheden så længe, ser vi på, hvad der har været i den tid, virksomheden har eksisteret.

Man kan lægge sin løn sammen med overskud i virksomheden. Hvis det er nødvendigt, kan vi gå 3 år tilbage for at finde indtægt fra lønarbejde og overskud i virksomheden.

Lukning af selvstændig virksomhed

Hvad sker der, når du lukker din virksomhed?

For at få dagpenge skal du lukke din virksomhed, og indsende relevante informationer til os. Når du har lukket din virksomhed, har du en venteperiode, før du kan få dagpenge. Venteperiodens længde afhænger af, hvordan du ophører med virksomheden. Venteperioden er på 3 uger i de fleste situationer.

Har du spørgsmål omkring lukning af din virksomhed, er du altid velkommen til at ringe til os på 70 10 00 18.

Guide til lukning

Der er 3 forskellige måder, du kan lukke virksomheden på:

Udtræden af virksomhed

- Ægtefælleudtræden uden medejerskab
En medarbejdende ægtefælle uden lønaftale kan ophøre på en tro og love-erklæring.

- Udtræden af virksomhed med flere ejere (medejerskab):
Dokumentation for at du ikke længere er registreret som medejer af virksomheden i CVR registret.

Ophør af virksomhed

- Salg eller lukning med ophørsbevis fra SKAT:
En bekræftelse af ophøret af virksomheden i CVR-registeret og en bekræftelse fra SKAT på, at afmeldingen af virksomheden er godkendt.

- Konkurs/tvangsauktion:
Ved konkurs er du ophørt, når skifteretten har afsagt konkursdekret.

- Bortforpagtning af hele virksomheden:
Skriftlig bortforpagtnings- eller lejeaftale. Uopsigelig i mindst 3 år.

Omdannelse af virksomhed

- Til formueforvaltning:
Ændringen af selskabets formål skal være anmeldt til Erhvervsstyrelsen.

Spørgsmål og svar

Spørgsmål og svar